Hej!

Hoppas ni mår bra!

Vi mår bra och vi har flera goda nyheter om vad som händer här i vårt arbete som vi vill berätta för er. Vi vill också tacka er för er uppmuntran, stöd, gåvor och bön som gör vårt arbete i Filippinerna möjligt.

Trots att vi fortfarande i lockdown efter nästan ett år finns det så mycket man kan göra. Och Gud kan använda svåra tider till något gott. Vi kan se hur arbetet växer och hur Gud kan ge hopp, styrka och beskydd. Innan pandemin började hade vi en kyrka och kunde nå ut i ett område, nu är det ca 5-6 områden vi når ut i. Vi fokuserar på små huskyrkor och vi är tillåtna att träffas ca 10-15 personer per gång, oftast utomhus. Det är så många som är intresserade av att höra om Jesus nu.

Konsekvenserna av lockdown är verkligen svåra. Det är världens längsta och strängaste lockdown, speciellt i Manila. Enligt en undersökning är 70 procent hungriga och har inte tillräckligt med mat jämfört med 25 procent innan, med hunger och fattigdom ökar även andra sociala problem. Lockdown innebär att många inte får jobba än, att man inte kan resa till andra städer utan många olika tillstånd, att det är begränsat med lokal transport, skolor är stängda och det som är svårt för oss som en barnfamilj är att barn och pensionärer inte är tillåtna att gå ut från sitt hem förutom för att motionera.

Vi är tacksamma till Gud att trots omständigheterna har våran familj det bra ändå. I vårt bostadsområde gör de nu undantag och låter barnen vara ute och leka och våra barn har många kompisar de kan leka med här. Vi har också hittat några ställen i naturen som tillåter barn, så vi brukar åka och tälta ibland och promenera i djungeln. Men det är svårt att höra om andra barn som inte har kunnnat lämna sitt hem på ett år och verkar må dåligt av det. Be gärna för barns situation i Filippinerna.


Vi har också varit med om flera starka tyfoner under hösten. En av tyfonerna drabbade den delen av Manila hårt där vi har vårt arbete. Vi kunde vara med och hjälpa till och dela ut mat och saker till de som hade fått sina hem och ägodelar förstörda speciellt i Marikina. I ett av områderna var de så tacksamma över hjälpen och frågade om vi kunde fortsätta komma dit och ha bibelstudier med dem, så nu har vi en liten huskyrka där.


Vi hade även möjlighet att dela ut mat och saker i området Bicol som var vädligt hårt drabbad av tyfonen, det ligger i södra Luzon och även i området Cagayan i norra delen av Filippinerna genom kontakter från kyrkan som kom därifrån och därför hade möjlighet att åka dit.


Vi fortsätter med vårt alternativa lärosystem. Be gärna för ungdomarna att de ska vara motiverade och kunna fokusera bra på sina studier så att de kan bli klara med sina studier snart. I april ska de ha ett prov som kan ge dem möjlighet att bli klar med gymnasiet. Det alternativa lärosystemet är förutom att det är ett sätt att stötta ungdomar att kunna komma ur fattigdom genom utbildning är det även en stor möjlighet till lärjungaskap med dem och att kunna studera bibeln tillsammans.


Många har svårt att kunna ha råd med tillräckligt med mat och speciellt nyttig mat, det är vanligt att bara äta ris med sojasås eller snabbnudlar, under pandemin har även matpriserna gått upp enormt, vissa grönsaker kostar dubbelt så mycket som innan. Därför har vi hjälp till självhjälps projekt i två av områderna som är att vi lär ut om hur man kan plantera grönsaker i sin egen lilla trädgård eller i hemmet. Det är mycket uppskattat och människorna får möjlighet att förse sin familj med nyttigare mat som inte kostar något. Förhoppningsvis kan de som är med i projektet inspirera sina grannar till att göra samma.


I November startade vi ett projekt i samarbete med en annan organisation i ett slumområde som heter Josenia. Det är en grupp med ungdomar som gillar att dansa och tränar varje vecka. De ville ha hjälp med att nå ut till barn och ungdomar i sitt område. Vi träffades först utomhus varje vecka på en ledig mark där, men sedan fick vi inte göra det längre pga pandemins restriktioner, enda möjligheten var ifall vi köpte marken. Så vi håller på och bygger en enkel byggnad där för att ha som mötesplats. Det kommer bli använt som ett ställe där vi kan ha fritidsaktiviteter för barn och ungdomar med dans, musik, läxhjälp m.m. och vi kan även använda den för små huskyrkor. Be gärna för detta projektet speciellt för att vi ska ha ett bra samarbete med ungdomarna och den andra organisationen och att byggprojektet ska gå bra.


Vi har en extra rolig nyhet också som vi vill berätta det är att vi nu har nu en 2 hektar mark för Small Steps for Change för att använda för ministry. Vi har bett till Gud länge om detta och nu har Gud svarat vår bön. Marken ligger i naturen i området Calawis i Antipolo. Det är ca 20 minuters resväg från områderna som vi arbetar i.

Hur vi har tänkt att använda det för ministry är bl.a.:

Förutom att vi kan ha flera av våra aktiviteter där som t.ex. ALS studenternas lektioner, vill vi att det ska vara ett ställe där vi kan bjuda in fattiga människor, pastorer och volontärer som arbetar i slummen för att ha läger och retreat och även ha som träningscenter. Vi vill även samarbeta med andra organisationer så att t.ex. gatubarn kan åka dit och få vara i naturen.

Vi hoppas också att det kan vara ett ställe där vi kan ha hjälp till självhjälpsprojekt där det kan ge möjlighet till arbete för de som bor i området eller i de andra områderna vi når ut i genom att t.ex. ha en liten fruktfarm och även ha bibelstudier med de som arbetar där. Och förhoppningsvis kan det ge en liten inkomst för omkostnader av stället.

Vi kommer behöva pengar för att bygga några enklare byggnader som t.ex. toalett, en mötesplats, några bambuhus där det finns möjlighet att sova över, ett enkelt utomhuskök m.m. Kanske du vill vara med och bidra och ge en speciell gåva till detta projektet? Be gärna för detta projektet att det ska bli bra byggt och kunna bli till välsignelse och användas till att nå ut till många människor.


Hebreerbrevet 13:16

Och glöm inte att göra gott och dela med er, för sådana offer behagar Gud.


Böneämnen:

  • Be gärna för beskydd, vishet och ledning.
  • Bra samarbete i ungdomsprojektet i Josenia
  • Att Gud ska ge oss det vi behöver speciellt för byggprojekteten och att det ska bli bra byggt.
  • Be gärna för situationen med lockdown att det ska kunna öppnas upp, för Gud är ingenting omöjligt. Be gärna speciellt för barn som inte får gå ut.
  • Be gärna för odlingsprojekten.
  • Vi tackar Gud att vi har några fler volontärer och medarbetare. Be gärna att det ska fungera bra i samarbete.
  • För de olika hus församlingarna att människorna ska växa i sin tro och att vi tillsammans med dem kan nå ut till fler människor.

Vill du ge en gåva?

Tack så mycket att ni har läst vårt nyhetsbrev och för ert partnerskap i arbetet genom er bön, uppmuntran och gåvor!

Hälsningar familjen Dalisay

Nyhetsbrev September 2020 – Mars 2021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *